Бизнес и Политика

Защо икономиката на Турция така прилича на гръцката

До голяма степен икономиката на Турция е подхранвана от стремителния растеж на кредитирането. Това обаче рано или късно може да доведе до негативни последствия. Подобен пример има и той не е далеч – съседна Гърция.

За 15 години (до 2016 г.) кредитният бум в Турция е бил толкова силен, че значително е надвишавал обемите на много от развиващите се икономики, включително Китай, Индия, Бразилия и Русия. Достатъчно е да кажем, че още през 2001 г. обемът на кредитиране, даден от нефинансови частни компании, е представлявал 14.5% от БВП на глава от населението, а през 2016-а той вече е 62%.

Всички от посочените страни се сблъскват със значителен ръст в кредитирането, но и с икономическа криза. Всички, с изключение на Турция. В действителност сериозна криза в южната ни съседка не е имало, коментира в интервю за Bloomberg главният икономист на Renaissance Capital в Лондон Чарлз Робертсън.

Сложността се крие във факта, че благодарение на държавната програма за подпомагане кредитирането в Турция, заеми се отпускат и на ненадеждни от кредитна гл.т. заеми. „Много от компаниите и днес не са в състояние да си обслужват заемите”, казва Робертсън. Според експерти, без ръст в производителността на труда кредитният бум в частния сектор на практика винаги е с плачевен край.

Турция спокойно може да бъде сравнена с Гърция. В продължение на 10 години темпът на нарастване на кредитирането в двете ни южни съседки е бил на практика еднакъв д…