Изкуство и Общество

Тайният живот на Додо (ВИДЕО)

Макар и непознато, едва ли има по-унижавано създание от злочестата птида Додо. Авторите на ново проучване изваждат наяве тайния живот на изчезналия през 17-и век вид в опит да я реабилитират.

„Странен и гротескен птичи екземпляр със смешно извита човка“, това е присъдата за Додо, произнесена от холандски адмирал и изследовател в началото на 17-и век.

Участниците в по-късни експедиции пируват с безпомощната птица, пренебрежително описвайки вкуса на плътта й като „дяволско пиле“.

До 1680 г. птицата Додо, срещана единствено на остров Мавриций в Индийския океан, вече е изчезнала, „благодарение“ на човешкия апетит и инвазивните видове, пренесени от заселниците.
Презрението към злощастното създание е толкова дълбоко, че въпреки вековното съжителство никой не си прави труда да наблюдава отблизо представителите на вида, нито да опише привичките или анатомията им. В един момент се оказва, че е прекалено късно за това.

В изследване, публикувано в сп. „Сайънтифик рипортс“, специалистите правят съществен напредък към запълването на празнината в познанието за Додо.

Използвайки техники, които биха впечатлили Шерлок Холмс, учените разкриват подробности за възпроизводството и развитието на изчезналата птица. Те установяват, че женските екземпляри са овулирали през август – по време на зимния период в южното полукълбо. Снесените яйца са се излюпвали през септември. Пиленцата бързо са…