Изкуство и Общество

„Ръгайте ги, газете ги, блъскайте ги от скали“

Около половин час преди да бъде ликвидиран от силите за сигурност, предполагаемият атентатор от Барселона Юнес Абуякуб е търсил помощ при мароканско семейство в малкото село Субиратс, на около 50 километра западно от Барселона, без да обаче да знае, че то наскоро се било преместило. Собственикът се усъмнил и информирал съседа, а той пък повикал полицията. Юнес се опитал да избяга, но бил застрелян от полицаите.

Фактът, че терористът е търсил помощ от далечни познати, подсказва, че 12-те участници в терористичната група не са поддържали никакви, или поне никакви по-сериозни контакти с други джихадистки групировки в района на Барселона. От друга страна не знаем къде Абуякуб е прекарал четирите дена след атентата. Обстоятелството, че у него не са открити пари, може да означава, че той е имал помагачи.

Досега полицията не е успяла да засече определени връзки и контакти. По всичко изглежда, че атентатите в Барселона са извършени от групичка, действаща изолирано. Младежите са били радикализирани от имама на малкото градче Риполс в подножието на Пиринеите Абделбаки ес Сати, където са живели почти всички от заподозрените. По всяка вероятност Сати е загинал при експлозията в Алканар, където преди атентатите заподозрените са изработвали взривни устройства.

Назад към стила на Ал Кайда

По всичко личи, че младежите не са имали никакви други връзки с джихадистката сцена, с изключение на Абделбаки ес Сати. „Той се въздържаше да изпраща радикал…