Изкуство и Общество

Терминатори постъпват на бойна служба? (ВИДЕО)

Използването на роботи-убийци в глобални конфликти е „задължително да се случи“. Това заяви високопоставен британски военен.

Пенсионираният генерал – сър Ричард Барънс каза пред The ​​Telegraph, че всяка превантивна забрана по въпроса е малко вероятно да бъде успешна, защото автономните оръжия биха били „по-евтини, по-ефективни и могат да предпазят хората от тежки наранявания и смърт“.

Генерал Барънс е бил шеф на командването на обединените сили на кралството до миналата година.

„Машината не мига, не се нагрява, не изстива и просто спазва правилата“, твърди генералът. „Защо да изпратите 19-годишно момиче с пушка в къща, за да видите дали там има нещо, ако можете да изпратите машина?”, пита той. “Има още много, много примери в сухоземните и морски битки“, допълва британецът.

Други обаче са на противоположното мнение. Наскоро повече от 100 технологични експерти написаха писмо до ООН, в което настояват за забрана на автономните оръжия.

„Смъртните автономни оръжия заплашват да станат третата революция във войната“, пише в писмото. „След като бъдат разработени, те ще позволят въоръжен конфликт да се води в по-голям мащаб отвсякога и по-бързо, отколкото хората могат изобщо да разберат”, твърдят експерти.

„Те могат да бъдат оръжия на терор, оръжия, които деспоти и терористи използват срещу невинни народи. Нямаме много време да действ…