Изкуство и Общество

Откриха зловещ документ от времето на комунизма (СНИМКА)

В Словения бе открит документ на бившите югославски тайни служби от времето на диктатора Йосип Броз Тито, в който се дава нареждане да бъдат избити всички некомунисти и техните семейства.

Словенският историк Сърджан Цветкович съобщи, че документът е открит от негов колега, който много скоро ще публикува отделна студия.

В началото на заповедта се дават общи указания:

„Нападенията на жилищата, където се намират лицата за ликвидиране, трябва да бъдат извършени много бързо, решително и мащабно. Всяко колебание ще се счита за предателство“.

Инструкциите за убийствата са описани в 7 точки.

В тях пише и следното:

„Трябва да бъде избита на 100% цялата интелигенция, която не е свързана с Югославската комунистическа партия и не членува в нея. Тук не трябва да се правят никакви компромиси, включително и за тези, които имат платонически симпатия към партията… Да бъдат избити всички известни антикомунистически активисти и ръководители, лидерите на националните организации… Всички свещеници, членовете на различните католически организации. Да бъдат избити всички членове на буржоазията, търговците, едрите земевладелци, средните предприемачи. Разбира се, че трябва да бъдат избити и всички наемодатели, богаташи и индустриалци. В крайна сметка трябва да бъдат ликвидирани и всички дребни представители на управляващата класа като офицерите, подофицерите, обикновените войници, полицаите, финансовите чиновници. Трябв…