Изкуство и Общество

Юнкер: Турция се отдалечава с гигантски крачки от Европа

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Турция, която поражда силни безпокойства във връзка с правата на човека и правовата държава, се отдалечава „с гигантски крачки“ от ЕС, предаде BBC.

Юнкер говори по темата в реч пред посланиците от ЕС в Брюксел. Председателят на ЕК заяви, че Турция е изцяло виновна за лошото състояние на присъединителните й преговори със съюза.

По време на изказването си председателят на ЕК заяви още, че решението за окончателното прекратяване на опитите на Анкара за влизане в ЕС зависи изцяло от турския президент Реджеп Ердоган.

В материал за германското издание Bild am Sontag преди време Юнкер написа, че „ръката на Европа остава протегната към Турция“, но страната също трябва да покаже желание и да приеме основните европейски ценности.

Отношенията между Анкара и Брюксел станаха особено обтегнати след масовите чистки в турските медии, образователна система, администрация и полиция след неуспешния опит за преврат от лятото на миналата година. Допълнително влошаване настъпи и след референдума за разширяване на президентските правомощия през април.