Изкуство и Общество

Канцлерът: Мечтая да водя токшоу

Ангела Меркел, която се е устремила към четвърти мандат като канцлер на Германия, разказа пред в. Rheinische Post, че има една тайна мечта – да води телевизионно токшоу, предаде Reuters.

В интервю за вестника, което ще бъде публикувано в събота, 63-годишната Меркел заявява: „Бих желала да мога да направя това, да водя токшоу, освен да бъда канцлер“.

Меркел винаги е имала много наситена програма с публични речи, а сега, в кампанията преди парламентарните избори на 24 септември, често произнася по пет и повече речи дневно на митинги на Християндемократическия съюз. Тя редовно публикува в интернет и свои видеообръщения.

В неделя Меркел ще се изправи в телевизионен дебат на живо срещу лидера на социалдемократите Мартин Шулц, бивш председател на Европейския парламент.

Пред Rheinische Post тя признава, че не е имала време да изгледа на запис предишните предизборни дебати, но заявява, че ще се подготви с четене. Меркел изразява надежда, че възможно най-много граждани на Федералната република ще гледат неделния дебат.

По прогнози на социолози близо половината от наброяващите 61,5 милиона германски избиратели ще гледат телевизионния дуел Меркел-Шулц. Друга анкета сочи, че близо две трети от тях очакват победа на канцлера на дебата, а 17 на сто смятат, че съперникът й ще се представи по-добре в ефир.