Изкуство и Общество

Шулц vs. Меркел: последен рунд

Германският канцлер Ангела Меркел и главният й съперник – социалдемократът Мартин Шулц, се изправят един срещу друг в неделя в единствения си телевизионен дебат преди парламентарните избори в страната този месец. Това може да се окаже последният шанс на Шулц да намали голямата преднина на канцлерката в социологическите анкети.

Очаква се между 15 и 20 млн. хора да гледат 90-минутния дебат, който ще е петият поред между лидери на германските партии и ще бъде предаван по четири телевизии.

Шейсет и една годишният Шулц може само да спечели от 90-минутния диспут. Бившият председател на Европейския парламент е смятан за по-добър оратор от Меркел.

Проучване, оповестено във вторник от обществената телевизия ARD, констатира, че 64 на сто от избирателите очакват Меркел да спечели дебата. Само 17% очакват Шулц да излезе победител.

След 12 години на власт обаче Меркел може само да загуби. Предизборните дебати по света често водят до отслабване на позициите и загуба на авторитет на ръководители на правителства. Въпреки това много анализатори са скептично настроени дали дебатът, който ще бъде воден от четирима добре известни телевизионни журналисти, ще доведе до каквато и да е драматична промяна в нагласите на избирателите.