Изкуство и Общество

Взривът в Северна Корея – пет пъти по-мощен от Нагасаки

Северна Корея обяви, че успешно е провела тест с водородна бомба. Той бе поредният на въоръжените сили на азиатската страна, която беше остро разкритикувана за подклаждане на напрежение на Корейския полуостров.

Според експерти взривът се равнява на 10 килотона, което означава, че по мащаби бомбата на Северна Корея е пет пъти по-мощна от използваната от американците в Нагасаки през Втората световна война, съобщи „Скай нюз“.

Експлозията беше толкова силна, че създаде земетресение с магнитуд 6.3 по скалата на Рихтер. Международната общност осъди опита и призова Пхенян да преустанови агресивните си действия.

Китай, която е най-близкият съюзник на режима на Ким Чен-ун, също осъди военната провокация. Японските въоръжени сили потвърдиха информацията, че земетресението е причинено от експлозия, а не движение на земните маси.

Атомните бомбардировки на САЩ срещу Япония през 1945 година доведоха до масови поражения на японска земя. Американските ядрени бомби над Хирошима и Нагасаки са единствените в човешката история, използвани офанзивно в бойни действия.