Изкуство и Общество

Северна Корея: Тествахме водородна бомба!

Северна Корея обяви, че е извършила успешно изпитание на водородна бомба, съобщи Би Би Си. Изявлението е направено часове, след като беше регистрирано силно земетресение в страната.

От Пхенян посочиха, че шестият ядрен тест на страната е бил „перфектен успех“ – малко след сеизмичната активност в района, от който въоръжените сили извършиха и предишните изпитания.

Геологическата топографска служба на САЩ посочи, че трусът е бил с магнитуд 6.3 по скалата на Рихтер. Японските въоръжени сили потвърдиха информацията, че земетресението е причинено от експлозия, а не движение на земните маси.

Северна Корея обяви, че изпитанието е било извършено с водородна бомба, която е много по-мощна от ядрената. Последният ядрен тест беше извършен през месец септември 2016 година.

От Пхенян отбелязаха, че водородният заряд, с който е направен днешният опит, може да бъде качен на междуконтинентална балистична ракета. През последните месеци напрежението на Корейския полуостров се повиши до червено. САЩ призоваха севернокорейците да спрат с провокациите.