Изкуство и Общество

BBC: Мигрантите влизат в България от Турция по стълби

Kорумпирани представители на българските власти помагат на мигранти да преминат през границата с Турция по пътя към Европа. Това разказва репортаж на ВВС, в който са интервюирани мигранти, експерти, представители на Българския хелзинкски комитет и Българския червен кръст, пише „Дневник“.

Според свидетелствата на събеседници, интервюирани от британската медия, тенденцията от последните месеци е мигрантите да плащат на място подкупи на граничните полицаи, за да влязат в страната. Според един от разказите от двете страни на оградата между България и Турция се поставят стълби, за да могат мигрантите да прескочат съфинансираното от ЕС защитно съоръжение.

„Корупцията в тази страна подкопава и сигурността на ЕС“, отбелязва авторът на репортажа. В представянето му на сайта на BBC се казва още, че според някои мигранти „пресичането на тази външна граница с Европейския съюз не е просто лесно, но е често улеснено от българската гранична полиция срещу малко пари“.

ВВС цитира и разкази на очевидци.

„Там, където пресякохме границата, оградата все още се изграждаше, така че каналджиите повдигнаха оградата и минахме под нея. Дупката беше тясна, трябваше да легнем на земята, а те да ни издърпат за ръката“, разказва в центъра за настаняване в „Овча купел“ Марина от Афганистан, стигнала до България миналата година. Според нея преминаването на границата е било лесно на фона на приема, който нейната група…