България Север

Над 1 100 проверки е извършила Инспекцията по труда – Плевен, за 8 месеца

До 31 август през настоящата година Инспекцията по труда – Плевен, е извършила 1 161 проверки на фирми за прилагане на трудовото законодателство. Това обяви на пресконференция в клуба на БТА директорът на инспекцията Борис Петков. Той уточни, че над 160 от проверките са направени след сигнали на граждани. При тези инспекции са констатирани над 4 700 нарушения.

„Броят на проверките през тази година е по-малък от този през миналата, поради факта, че нашите инспектори намаляват, заради по-благоприятна и по-високоплатена работа” – оплака се Петков.

„В резултат на нашата работа са съставени 127 акта за установяване на административни нарушения. При прилагането на принудителните административни мерки, така наречените предписания се запазва тенденцията даването на предписания по безопасност на труда и по трудови правоотношения да бъде горе-долу от еднакъв порядък. При актовете нещата стоят по-различно. При трудовите правоотношения са издадени 87 акта а по безопасността на труда са съставени 34 – повече от два пъти по-малко.”

Това, според Петков се дължи на обективни причини, които са добре известни на служителите в Инспекцията. Причината е, че нарушенията при безопасността на труда се доказват доста трудно в съда. 13 от съставените актове са за липса на трудови договори, а 50 са свързани с нередности по заплащането на труда.

Три от актовете са за създаване на пречки на контролен орган – това са работодатели, които не се явяват на проверка, не носят необходимите документи и така съзнателно пречат на инспекторите да си свършат работата. Актовете са за максималната сума, която се предвижда – по 20 хиляди лева.

„Непълнолетните – също един интересен аспект от нашата работа. До този момент през тази година са издадени 41 разрешения за работа на непълнолетни лица, засега нямаме откази за издаване. Те са предимно в сферата на услугите – сервитьори, бармани, продавачи. При извършване на наши проверки не сме констатирали неспазване на нормите за закрила на непълнолетните.”

Борис Петков добави, че и през тази година приоритетно са проверявани два отрасъла – строителство и селско стопанство. Той сподели, че за съжаление инспекторите не срещат почти никакво съдействие от страна на работниците. В повечето случаи явно се касае за работа без трудови договори и хората искат да скрият това обстоятелство. Работниците трябва да знаят, че при такива случаи техните права по никакъв начин не са защитени и при злополуки или болест не могат да се възползват от фондовете на НОИ, предупреди шефът на Инспекцията по труда.

Материалът Над 1 100 проверки е извършила Инспекцията по труда – Плевен, за 8 месеца е публикуван за пръв път на BG Север – Новини на часа.