Бизнес и Политика

Газът поскъпва

След въвеждането на новата входно-изходна система на пазара на природен газ крайната цена ще се увеличи между 0.37% и 2.4% за различните видове консуматори, сочи анализ изготвен от „Булгартрансгаз“, представен на среща в Министерството на енергетиката. В разговорите са участвали министър Теменужка Петкова, заместник-министър Жечо Станков, председателят на КЕВР Иван Иванов, представители на „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, както и на големите индустриални консуматори.

„За нас е особено важно индустрията да се развива при пазарни условия и да бъде конкурентоспособна”, каза министър Петкова. Едновременно с това обаче страната трябва да спази европейските правила и да промени модела на ценообразуване.

Днешната среща е част от разяснителната кампания за въвеждане на новия матричен модел на входно-изходната тарифна система. Той трябва да започне да действа от 1 октомври 2017 г., като с въвеждането му България изпълнява изискванията на ЕК, свързани с функционирането на пазара на природен газ. България е последната държава от ЕС, която все още не е въвела новия модел на ценообразуване. Той е разработен през 2012 г. и избран от Булгартрансгаз“ след две обществени обсъждания при изцяло публични условия. Председателят на КЕВР Иван Иванов бе категоричен, че не може да се очаква отлагане на действието на новите правила.

В отговор на притеснения на големите индустриални консуматори, че новият в…