Изкуство и Общество

1 милион души на митинг в защита на рохингите (ВИДЕО)

Лидерът на руската република Чечня Рамзан Кадиров заяви, че ще се обяви против курса на руското политическо ръководство, ако то поддържа властите на Мианмар, по отношение на протестиращите мюсюлмани от малцинството рохинги в западния щат Ракхайн. „Ако Русия поддържа тези дяволи, които днес извършват престъпления – аз съм против позицията на Русия, защото аз имам свое виждане и своя позиция”, казва Кадиров във видео обръщение публикувано в YouTube. Добре е да се види картата, къде се намира тази държава, кои страни са й съседи, къде на практика живеят мюсюлманите, допълва чеченският лидер. „По никакъв начин там не може да се изпрати войска, защото това е прерогатив на държавата. Но ако имах възможност бих ударил с ядрено (оръжие) там, за да унищожа тези хора които убиват деца, жени и сираци”, заканва се Кадиров. По неговите думи, случващото се в Мианмар е непоносима болка за мюсюлманите, за цялото човечество. Чеченският лидер окачествява случващото се там като геноцид.

Кадиров заявява още, че на него му е „близък” подходът на турският президент Реджеп Ердоган по отношение на казуса Мианмар, който е най-добрия и най-открития. Миналия петък президентът на южната ни съседка окачестви като „геноцид над мюсюлманите” сблъсъците между будистите и мюсюманите- рохинги в Ракхайн.

Над 1 милион души присъстваха в понеделник вечерта на митинг в Грозни срещу „геноцида срещу мюсюлманите” в Мианмар. Орган…