Интериор

Амбиентното осветление в интериора – модерно, красиво и функционално

Амбиентното осветление е все по-популярен начин за декориране на различни зони в домовете с главно модерен и минималистичен интериор, но не само. То е страхотен начин на акцентирате върху дадена област, да създадете пленяваща декорация на стената или да добавите малко светлина там, където е необходимо. В статията ще разгледаме няколко примера за добра реализация на проекти с амбиентно осветление и ще поговорим за това кога и как да го използваме.

На първо място, трябва да разясним нещо важно относно този вид осветление – то може да има, както декоративен, така и чисто практически насочен характер, целящ допълнителното осветяване на дадена област, като добре познат пример за това е поставянето на акцентиращо осветление над кухненския плот. В зависимост от начините на поставяне, силата и цвета на светлината, амбиентното осветление може да създаде различни сценарии и да ни накара да се чувстваме по различни начини в една и съща стая.

У нас, както и в световен мащаб, са много популярни светодиодните ленти, чрез които лесно се постигат различни ефекти и които всъщност са много удобни. Особеното при тях е, че трябва добре да се обмисли желания резултат и след това да се планира неговото постигане, тъй като сме виждали доста „кичозни“ проекти, в следствие на неправилното позициониране, погрешно избраната сила и цветна температура на лентата.

Истината е, че с малко креативно мислене, ясна визия за желаните резултати и добро планиране може да създадете интересни акценти във вашия дом и то на приемлива цена.

В снимките по-долу сме подбрали интериорни проекти с добре реализирано амбиентно осветление, а коментарите към снимките ще ви покажат ключовите детайли, които правят осветлението добре планирано и на място.

Правилният избор на мека бяла светлина, разположена пестеливо зад няколко детайла превръщат таблата на това легло в прекрасен декоративен елемент.

Тук отново са използвани светодиоди с мека бяла светлина, като е предоставена възможност за „димиране“, за да може да се създават различни сценарии в спалнята.

Тук амбиентното осветление, освен декоративна роля, предлага и допълнително осветление на кухненския плот. Отново чрез функцията димиране, може да се избере нежна приглушена светлина, подходяща моментите на релакс, както и ярка такава, която да освети работното пространство, когато готвите.

Тук виждаме използването на няколко вида амбиентно осветление. Единият е много нежен и лек, очертаващ дървения панел зад телевизора, а другият е ярък, който откриваме в няколко от модулите на системата за съхранение.

Ето още няколко примера за перфектно създадено амбиентно осветление, които да използвате като вдъхновения за вашия дом.