Спорт

Грандовете обявиха Реал за номер едно

Хегемонът в Шампионска лига – Реал Мадрид, беше избран за най-добрия клуб за сезон 2016/17 по версията на Европейската клубна асоциация (ECA).

„Белият балет“ печели приза за втора поредна година, след като през пролетта се превърна в първия отбор в историята, който успява да защити Ушатата. Това стана факт след убедителна победа с 4:1 над Ювентус във финала, игран в Кардиф. В ранглистата на ECA на второ място в класацията е Байерн Мюнхен, следван от Барселона, Атлетико Мадрид, Юве, ПСЖ, Борусия Дортмунд, Севиля, Бенфика, Челси, Арсенал и Манчестър Сити.

Полуфиналистът в Шампионска лига Монако, който това лято продаде футболисти за почти 160 милиона паунда (б.р. – без трансфера на Килиан Мбапе в ПСЖ), получи приза за най-прогресиращ клуб. „Освен великото представяне в Европа, монегаските бяха коронясани с титлата на Франция за първи път от 17 г.“, се пише в текста на ECA.

Председател на асоциацията, която съществува от 2008 г., е Карл-Хайнц Румениге. Изненадващо германската легенда обяви преди месец, че няма да се кандидатира за нов мандат, а изборите за негов наследник са тази вечер.