Спорт

Разкриха нови схеми около Рио 2016

Бразилските и френските власти обявиха, че са разкрили международна корупционна схема за закупуване на гласове за присъждането на летните олимпийски игри през 2016 г. на Рио де Жанейро, предадоха световните агенции.

Операцията е довела до обиск на бразилската полиция в жилището на Карлос Алберто Нусман, шеф на Бразилския олимпийски комитет и председател на Комисия по организирането на игрите в Рио. Паспортът му е конфискуван.

Полицията обискира и централата на Бразилския олимпийски комитет. Иззети са документи. 75-годишният Нусман се яви след обиска в полицията, за да бъде разпитан. Адвокатът му твърди, че той е невинен. Според бразилската полиция има силни индикации, че Нусман се е намесил при закупуването на гласовете на африкански членове на Международния олимпийски комитет, за да бъде избран Рио за домакин на игрите през 2016 г. Нусман е обвиняван, че се опитал да помогне при купуването на гласа на Ламин Диак, бивш шеф на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации и бивш член на МОК.

Нусман е обвиняван, че е установил връзки между бразилски компании, през които са преминавали парите за закупуване на гласовете, и различни членове на МОК. Разследването по случая започна преди девет месеца и се нарича „Нечестна игра“. В него бразилските следователи са подпомагани от следователи от Франция, Антигуа и Барбуда.

В рамките на разследването бяха издадени 11 заповеди за задържане на хора в Бразилия и във Франция. Нус…