Изкуство и Общество

Защо обичат Солун?

Открай време се знае, че отношенията между Турция и Гърция са доста обтегнати. Но напоследък все повече турци се отправят към гръцкия Солун. Заслуга за това имат и Ердоган, и Ататюрк. Ето историята:

На улица „Агиос Димитриос“ в Солун се намира един от най-добре охраняваните обекти в града. Старинната сграда е опасана с метална ограда, а на входа ѝ денем и нощем дежурят полицаи с автомати. Причината: в сградата не само се помещава турското консулство, но и през 1881 година тук се е родил Кемал Ататюрк, основателят на модерна Турция.

„Тук се чувствам у дома“

Тази забележителност привлича всяка година десетки хиляди туристи във втория по големина град на Гърция. Всеки ден пред сградата спират безчет автобуси, които са препълнени с туристи от съседна Турция. Всички те идват тук, за да посетят родния дом на техния национален герой. Неджат Алтън е един от туристите, които срещаме пред къщата на Ататюрк. Семейството на 51-годишния бизнесмен е емигрирало по време на Балканските войни от Солун в Айналък – малък турски град точно срещу гръцкия остров Лесбос.

„В Солун винаги се чувствам у дома“, разказва Алтън. Този път е довел и двете си дъщери – за да видят родната къща на Кемал Ататюрк. „Не мисля, че има някакви сериозни напрежения между двата народа. Всичко е само политика, която всъщност няма нищо общо с обикновените хора“, допълва Алтън и обяснява, че не подкрепя сегашния конфронтационен курс на Анк…