България Север

Международният ден на грамотността тази година е посветен на дигиталните технологии

На 8 септември се отбелязва Международният ден на грамотността.

Той е обявен за първи път от ООН през 1965 година. Всяка година денят има свое послание. Тази година темата е „Грамотност в дигиталния свят“.
С рекордна скорост цифровите технологии променят фундаментално начина, по който хората живеят, работят, учат и общуват. Те ни дават нови възможности да подобрим всички области от живота си, включително достъп до информация; управление на знанието; социални услуги; производство и работа. Обаче, тези, които нямат достъп до цифровите технологии и знанията, уменията и компетенциите, необходими за навигацията им, могат да се окажат изключени от общества, които все повече се дигитализират.

За да се преодолеят различията в уменията в областта на грамотността и да се намалят неравенствата, тазгодишният Ден на международната грамотност ще изтъкне предизвикателствата и възможностите за насърчаване на грамотността в дигиталния свят.

Материалът Международният ден на грамотността тази година е посветен на дигиталните технологии е публикуван за пръв път на BG Север – Новини на часа.