Изкуство и Общество

Венецуела казва „сбогом“ на долара

Венецуела ще използва китайския юан, еврото, японската йена и индийската рупия в международните си разплащания, за да намали зависимостта си от долара. Това заяви късно снощи президентът Николас Мадуро, цитиран от ТАСС.

Венецуела ще въведе нова система за международни разплащания, за да се освободи от долара, ще създаде кошница с такива видове свободно конвертируеми валути като юана, еврото, йената и рупията, посочи той в обръщение пред новия законодателен орган. Сред валутите, които Мадуро планира да използва, е и руската рубла.

На 25 август президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за въвеждането на нови санкции срещу Каракас. На американските финансови институции е забранено да извършват операции с дългови инструменти, пуснати от венецуелското правителство, и да работят с държавната петролна компания Петролеос де Венецуела.

Богатата на петрол страна се намира в голяма икономическа и социална криза, като милиони страдат от недостига на храни и лекарства.

Месечната инфлация се ускори до 34 процента, като цените на храните са скочили с 50 през август, съобщи парламентът, който е контролиран от опозицията, информира Reuters.