Изкуство и Общество

Ким иска да превземе Южна Корея?

Досега на Запад се смяташе, че Ким Чен-Ун никога не би повел война. Повечето политици и експерти застъпваха мнението, че Ким си прави следната сметка: самото наличие на атомни оръжия ще подсилии позициите ми и ще гарантира политическото ми оцеляване.

Това ли е тайният план на Ким?

Междувременно обаче се появи и едно ново предположение. Пределно ясно е, че Ким няма да нападне САЩ, тъй като това неминуемо ще доведе до унищожителен ответен удар. Дали в такъв случай Ким не крои планове да изтласка САЩ в ролята на пасивен наблюдател, за да превземе Южна Корея?

Томас Райт, експерт по сигурността от вашингтонския Институт „Брукингс“, казва в тази връзка следното: „Амбициите на Ким изглежда се простират по-надалеч от политическото му оцеляване. Той е един млад човек, който вярва, че ще остане власт още поне 40 години. И очевидно смята, че ракетите с далечен обсег ще променят из основи съотношението на силите в региона, принуждавайки САЩ да се изтеглят от Южна Корея. Не е изключено да се окаже прав“, казва Райт.

Бившият американски посланик Кристофър Хил, който в периода между 2005 и 2009 година беше и специален пратеник за преговорите с Пхенян, изказа още в началото на юли сходно предположение: че режимът в Северна Корея навярно се надява да убеди Вашингтон да не изпълнява съюзническите си задължения спрямо Южна Корея. Според Хил, севернокорейците вярват, че ако успеят да накарат Вашингтон да остане извън играта, ще мога…