Изкуство и Общество

Москва: Военното присъствие на САЩ в Сирия нарушава международното право

Русия и Йордания се договориха за консултации в тристранен формат със САЩ относно южната зона за деескалация в Сирия. Това заяви първият дипломат на Москва Сергей Лавров след разговори с йорданския си колега Айман ас Сафади в Аман, предаде ТАСС.

Създаването на зона за деескалация в южната част на Сирия беше договорено на 7 юли от президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп. Режимът на прекратяване на огъня в зоната на територията на Сирия влезе в сила от 9 юли.

От 23 август в Аман започна да действа съвместен мониторингов център, който контролира спазването на примирието, гарантирането на безпрепятствен достъп за хуманитарна помощ и оказване на медицинска помощ на населението в южната зона.

Лавров каза още, че при вчерашното му посещение в Саудитска Арабия властите в Рияд са го уверили, че подкрепят ръководения от Кремъл процес за постепенно договаряне на местни примирия в Сирия, включително и т.нар. „зони за деескалация“ и че ще сътрудничат в тази и други инициативи „в рамките на мирния процес от Астана“.

Лавров изрази мнение, че военното присъствие на САЩ в Сирия нарушава международното право, защото не е съгласувано с нейното законно правителство, но създалата се възможност за обща борба с тероризма трябва да се използва.

Йордания се обяви за изтегляне на чуждестранните сили от Сирия и против военната намеса в сирийския конфликт, подчерта в изявлението си след преговорите йорд…