Изкуство и Общество

А ако Тръмп наистина направи тая глупост?

Ако САЩ се откажат от ядреното споразумение с Иран, бежанците от региона отново ще тръгнат към Европа. На Тръмп може и да му е все едно какви ще са последствията, но европейците са длъжни да реагират, пише К. Книп.

Ники Хейли, американската посланичка в ООН, преди няколко дни позволи на международната общност да надникне в плановете на президента Тръмп за бъдещата му политика по отношение на Иран. Вярно, че детайлите още не са окончателно разработени, но общите контури вече се виждат. И предвещават сблъсък.

Самият Доналд Тръмп възнамерява да оповести личната си гледна точка по отношение на ядреното споразумение с Иран едва през октомври. Но Хейли още отсега запозна света със списъка на иранските грехове, опитвайки се сякаш да подготви почвата за задаващата се конфронтация.

Списъкът е дълъг, обвиненията са тежки, а на фона на случващото се в Сирия броят им се увеличава с всеки изминал ден. Защото Техеран сякаш е на път да превърне Сирия в своя колониална държава, както тези дни се изрази един израелски коментатор. Такава оценка звучи наистина малко преувеличено, но по същество е основателна.

Отказът от атомното споразумение би отприщил нови катастрофи

Всичко това обаче не може да служи като оправдание за евентуален отказ от ядреното споразумение с Иран. Защото регионалните амбиции на Техеран изобщо не са предмет на въпросното споразумение.

Наистина, по едно време се появи надеждата, че духът на споразумението може …