България Север

Уволняват шефа на „Плод и зеленчук“ след въпрос на Кристина Сидорова

снимка: Фейсбук

Назначеният в началото на 2015 г., от тогавашния министър на икономиката Божидар Лукарски в Кабинета Борисов 2, за управител на „Плод-зеленчук“ ЕООД – Габрово Антоан Згрипаров ще бъде освободен от държавната фирма след въпрос на народния представител от левицата Кристина Сидорова. В него се излагат факти относно неправомерното назначаване на Згрипаров.

Антоан Згрипаров, председател на областния съвет на СДС – Габрово и председател на общинския съвет на СДС – Трявна, ще бъде уволнен, тъй като е депозирал за вписване в Търговския регистър документи с невярно съдържание, установено чрез проверка на Районна прокуратура – Габрово.

Това става ясно от официалния отговор на министъра на икономиката Емил Караниколов, изпратен до депутата от БСП – Габрово Кристина Сидорова, чрез председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

Районната прокуратура в Габрово е възложила на Областна дирекция на МВР – Габрово извършването на проверка по сигнала, с оглед събиране на достатъчно данни за извършено престъпление по чл. 313 от НК.

В хода на проверката е било констатирано, че Згрипаров е подал декларация по чл. 141, ал. 8 от Търговския закон и декларация по чл.13, ал. 4 от Закона за Търговския регистър, че не е бил обявяван в несъстоятелност.

От изисканата справка от Софийски градски съд е установено, че в същия съд е имало образувано производство за откриване в несъстоятелност на „А.Т.З. – А.З.“ ЕТ – т.д. N 4/1995 г. по молба на Банка „Хеброс“, клон Асеновград, по което търговецът бил обявен в несъстоятелност, прекратен и заличен.

В този смисъл, заключението на Прокуратурата в Габрово е, че Антоан Згрипаров действително е бил обявен в несъстоятелност, при което е потвърдил противното в т.1 от декларацията по по чл. 141, ал. 8 от Търговския закон, е потвърдил неистина.

Същевременно заключението на Районна прокуратура – Габрово е, че наличието на невярно деклариране не съставлява престъпление по чл.313, ал. 1 от НК, поради липса на обективен състав и е постановила отказ да образува досъдебно производство, а преписката е прекратена.

Независимо обаче от отказа на Прокуратурата в Габрово за образуване на досъдебно производство, отчитайки доказаното деклариране на неверни обстоятелство от Антоан Згрипаров министърът на икономиката Емил Караниколов е информирал Кристина Сидорова, че ще предприеме необходимите стъпки за освобождаване на управителя на „Плод-зеленчук“ ЕООД – Габрово.

Ще припомним, че в интервю пред габровския печатен ежедневник „100 Вести“ Антоан Згрипаров беше заявил, че не вижда нищо лошо в назначението му за управител на „Плод-зеленчук“, което определи като политическо.  Дружеството е собственост на държавата, а принципал е оглавяваното тогава от лидера на СДС Лукарски министерство.

Пред изданието Антоан Згрипаров сподели основанията да бъде назначен:

„Приемам го като ангажимент, като отговорност, която нося към партията, към избирателите, към реформите, които трябва да се направят. Съвсем естествено е екипът на един министър да е от хора, на които има доверие и може да търси отговорност. Аз съм назначен за управител на „Плод-зеленчук“, за да направя това, което не е направено през последните 20 години.

Не може един човек да назначи враговете си в собствената си къща. Няма как да стане! Ако искаш да се провалиш, направи това нещо и провалът е сигурен.

Аз имам бизнес, който прехвърлих, за да изпълня задачата, която ми възложи министър Божидар Лукарски, който е и председател на СДС, а аз съм областен председател на партията, член съм на НС на СДС“, заяви на страниците на вестника от 13 март 2015 г. Антоан Згрипаров, местен председател на СДС и отскоро вече бивш управител на фирма „Плод-зеленчук“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730