Изкуство и Общество

Юнкер: Границите са отворени за туристи, а не за терористи

Отпадането на границите в Европейския съюз не е покана към терористите, а това се прави в полза на европейците. Премахваме границите за туристите, не за терористите, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Европейската комисия.

Юнкер отказа да бъдат смесвани темите с преминаването на терористи през границите и вчерашното му настояване България и Румъния да бъдат незабавно приети в Шенгенската зона.

Важното е тайните служби да обменят данни за обстановката в техните държави. От 2001 година трябваше да въведем този обмен и ще го направим, заяви Юнкер. Попитан защо във вчерашното си годишно слово пред Европейския парламент за състоянието на ЕС е говорил малко за напускането на Великобритания, той коментира, че това е въпрос, който трябва да тревожи британците, а не европейците.

„Това не е бъдещето, а част от миналото. Не ми е известно друга държава да възнамерява да напусне блока“, посочи Юнкер. Трябва да инвестираме в Африка, ако искаме африканците да си стоят там. Въпросът с прилагането на миграционните квоти предизвика конфликт между държавите от ЕС и страните от Вишеградската четворка, а не сблъсък с ЕК.

Вишеградците трябва да приемат, че проблемът може да бъде решен само със съпричастие между европейците. Обмисляме какво да предприемем след решението на Съда на ЕС, последиците от наказателните процедури на комисията не са приятни, но не отправям заплахи, ще им дадем време, трябва търпение,…