Изкуство и Общество

Какво цели Путин с тази игра на мускули?

Западът няма защо да реагира с излишна паника на гигантското руско военно учение. По нищо не личи, че Путин има намерение да напада балтийските държави. Истинската му цел е друга.

Когато Кремъл се оплаква, че НАТО имало агресивно поведение край руските граници, той обикновено не подбира думите си и обича да прави сравнения с „Третия райх“ или с „Операция Барбароса“ – т.е. нападението на Германия срещу Съветския съюз през 1941 година. Но собствените си мащабни военни учения, като например провеждащото се в момента „Запад“, Москва определя като чисто „отбранителни“ и разбира се – изцяло „мирни“.

Излиза, че демонстрирането на мускули в непосредствена близост до страните-членки на ЕС – защото учението „Запад“ представлява именно такава демонстрация, е руският принос към онзи световен мир, който европейските съседи на Русия постоянно застрашавали. Това поне тръби недодяланата комуникационна стратегия на Кремъл.

Все пак Западът не бива да реагира с излишна острота и трябва на всяка цена да се пази от ненужна паника. Защото няма никакви поводи да се смята, че под прикритието на това военно учение Москва се готви да напада балтийските страни-членки на НАТО. Реалната заплаха за Европа в случая е само косвена, тъй като руските военни маневри допълнително засилват взаимното недоверие.

Москва не иска да ѝ надничат в картите

Това най-добре се илюстрира от спора за числе…