България Север

Септември стана май или защо кестените цъфтят повторно през есента

За необичайното явление има съвсем прозаична и научно обоснована причина

Кестените в парк „Кайлъка” цъфтят за втори път и тази година. Това не е необичайно явление и вече не изненадва никого. Освен поличбата, която така или иначе се сбъдва – люта зима, за необичайното явление има съвсем прозаична и научно обоснована причина.

Обърнали ли сте внимание, че в края на септември и началото на октомври (според това кога има продължителни необичайно топли есенни дни), дърветата, чиито листа са покафенели и изсъхнали в летните жеги, започват да покарват нови, пролетно-зелени листа. И покрай тях се появяват белите цветове, които усмихват всички, независимо от поличбите.

Според специалистите, това явление се дължи на объркания биоритъм на дърветата. Който освен от продължителната суша, се получава от… листоминиращия молец Cameraria оrhidella, чиито ларви се хранят с листата на дървото. Останали без листна маса още през юли, през есента, когато метеорологичните условия са подобни на пролетните, дърветата се „лъжат”, че зимата вече е минала и започват отново да пускат листа и цветове. Колко е полезно това за тях, сами можем да се досетим…

 

 

Материалът Септември стана май или защо кестените цъфтят повторно през есента е публикуван за пръв път на BG Север – Новини на часа.