Бизнес и Политика

Борисов: ”Дунарит” няма да отиде в Пеевски

Премиерът Бойко Борисов отрече зад скандала с „Дунарит“ да стои сянката на Делян Пеевски. Той гарантира, че заводът няма да отиде в негови ръце.

Преди месец държавата отне лицензите на „Дунарит“, а впоследствие и на неговия собственик „Емко“. Тогава работниците излязоха на протест, а синдикати и ръководство обвиниха фирма близка до Делян Пеевски за атаките срещу заводите. Пеевски отрече да има интерес в оръжейния бизнес.

Държавата и „Емко“ спорят за собствеността на „Дунарит“. Според МИ русенското дружество все още е собственост на КТБ.

„Отнасям се с уважение към всеки. Сигурно и г-н Гебрев може да си спомни, когато бяха големите стачки във ВМЗ-Сопот и военните заводи не работеха, хиляди хора бяха без работа и стояха пред завода и аз ходих там да се срещам с тях. Положих огромни усилия да се съживи военната индустрия и тя в момента работи на обороти, които може би в най-добрите си години на социализма не е работила, каза Борисов пред bTV.

Той припомни, че е помолил оръжейните фирми да помогнат за държавните предприятия.

Не ме интересува нито „Емко“, каза още Борисов. По думите му държавата има ангажимент към това държавните ѝ заводи да работят.

Не може държавните заводи и държавната фирма да работят изцяло за посредници. Защо между държавната фирма ВМЗ и тази в Сърбия, която произвежда барут, не се е сключил директен договор? Защо ни е посредник, …