Бизнес и Политика

Европейската инвестиционна банка с офис в България

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) откри първия си офис в България. Той ще бъде разположен в София. Банката е основана през 1958 г. „Нашата банка е създадена по силата на римския договор 1958 г. Ние сме два пъти по-големи от Световната банка и трябва да оказваме въздействие и да допринасяме за промените. ЕИЦ пое много важната задача да оказва подкрепа на държавите членки за преодоляване на предизвикателствата в резултат на финансовата криза. През последните няколко десетилетия имаше недостатъчни инвестиции в ЕС и това се превърна в пречка пред развитието на нашия континент. От това произтичат множество рискове и заплахи. В този контекст Европа е изправена пред повече предизвикателства и по-големи възможности”, каза по време на официалното откриване на офиса президентът на ЕИБ Вернер Хойер.

За последните 25 години ЕИБ е оказва подкрепа на основни сектори от българската икономика като енергетика, ж.п. транспорт, устойчив транспорт, енергетика, управление на отпадъците и местните малки и средни предприятия. Оказваме съществена подкрепа на последните, мобилизиране на ресурсите по линия на плана Юнкер.

ЕИБ също така предлага консултантски услуги за подготвянето и изпълнението на проекти.

В сравнение с други европейски страни финансовата ни експозиция в България е висока – 60% от БВП на страната на глава от населението към края на 2016 г. Това е два пъти повече от средното за ЕС.

„Една от целите на на…