Изкуство и Общество

19 септември 1946 г. Чърчил иска Съединени европейски щати

На 19 септември 1946 г. Британският политик Уистън Чърчил призовава за създаването на Съединени европейски щати. Това става в знаменателна негова реч пред студенти в университета в Цюрих.

Чърчил е спечелил най-кървавия военен конфликт в световен конфликт, но губи изборите.

Това не го отчайва и той формулира изводите си, извлечени от уроците на историята, в известната си „Реч пред академичната младеж“, произнесена в университета в Цюрих.

„Има средство, което … след няколко години би направило цяла Европа … свободна и … щастлива. То е да се възстанови европейското семейство или колкото е възможно по-голяма

част от него със структура, осигуряваща възможност да се живее в мир, сигурност и свобода. Ние трябва да изградим нещо като Съединени европейски щати.“

Все пак трябва да отбележим, че в същата реч обаче Чърчил казва и следното: „Ние държим на Европа, но не сме част от нея. Ние сме свързани, но не сме едно цяло. Ние сме асоциирани, но не сме абсорбирани. Ние не принадлежим към някой отделен континент, а към всички континенти“.

Все пак няколко години по-късно се появява Съветът на Европа, като една от първите стъпки за интеграция на Стария континент след Втората световна война.