Изкуство и Общество

Сенаторите финансираха плана за въоръжаване на Тръмп (ВИДЕО+СНИМКИ)

Сенатът на САЩ прие вариант на проектозакон за финансиране на разходите за отбрана. Той включва предоставяне на 700 милиарда долара за бюджетната 2018 година, предаде Reuters.

Приетата от Сената версия представлява голямо увеличение на бюджетните разходи, надхвърлящо поисканото от президента на Доналд Тръмп. Сенаторите приеха закона с голямо мнозинство от 89 гласа „За“ и 8 „Против“.

През юли Камарата на представителите прие своя версия на бюджета за отбрана, която предвижда 696 милиарда долара. Предстои работа по уеднаквяване на двете версии.

Сенаторите уточниха, че с предоставените средства трябва да бъдат закупени още изтребители „Ф-35“, както и 13 нови кораба. Президентът на САЩ беше поискал закупуването на 8 кораба. Освен това разходите за противоракетна отбрана ще бъдат увеличени с 8 на сто повече, отколкото поиска правителството – общо 8,5 милиарда долара.

Предоставените средства отговарят на желанието на Тръмп за по-голяма и по-силна армия, но създават възможност за сблъсък по отношение на разходите на правителството по-късно тази година.