Изкуство и Общество

Кой дава парите за ООН?

„America First“ гласи дежурният девиз на Доналд Тръмп. Малко вероятно е да очакваме от него, че в първата си реч пред Общото събрание на ООН той ще намери помирителни думи или ще обещае да прави повече за световната организация. Ако съдим по думите му, Тръмп смята ООН за „клуб, в който хората се срещат, говорят си и си прекарват добре времето“.

По изчисления на организацията „Германско общество за Обединените нации“, бюджетът на ООН през 2015 година е възлизал на не по-малко от 40 милиарда долара. Това отговаря примерно на оборота на германския концерн ThyssenKrupp. За разлика от него обаче, Обединените нации се издържат от вноските на всичките 193 страни-членки на организацията.

Трите стълба на финансиране

Всичко се върти около трите финансови стълба на организацията. От една страна съществуват постоянни вноски, чиято големина се определя през известен период от време. Важи принципът: по-богата държава, по висока вноска. САЩ не само са домакин на Световната организация, но и покриват 1/5 от редовните вноски към общия бюджет. През 2016 и 2017 година сумата възлиза на 5,6 милиарда долара. Тези пари отиват за централните органи, например за Общото събрание, специализираните комисии и Секретариата на ООН.

Значително по-високи са сумите, които страните-членки заделят за миротворческите мисии на ООН. В момента в тях участват 100.000 души в 16 страни по света. До средата на 2018 година за тяхната издръжка са п…