Изкуство и Общество

Полша отговаря на военното предизвикателство

Полската армия започна мащабните военни учения „Дракон-17“, предаде ТАСС.

В ученията са включени всички родове войски. Пресслужбата на Генералното командване на полските въоръжени сили информира, че като цяло в ученията ще бъдат задействани около 3,5 хиляди единици бойна техника и 17 хиляди военнослужещи.

Сред тях ще има и представители на други съюзнически държави, сред които САЩ, Великобритания, Литва, Латвия, Германия, Словакия, Италия, България, Румъния, Грузия и Украйна.

Основната фаза на ученията ще бъде в периода 25-29 септември на Дравския полигон в западната част на Полша. Там ще се отработва преместване на танкови подразделения на далечни разстояния и извършване на тактически десант от хеликоптери. В района на Балтийско море ще се изпълняват задачи по отбраната на участък от крайбрежието.

Според Дворчик главна цел на ученията е „координация на командването на полските и съюзническите войски“. Той добави, че маневрите имат изключително отбранителен характер и не са отговор на завършващите днес руско-беларуски учения „Запад-2017“.

Според представител на полското министерство на отбраната сценарият на ученията предвижда една от съседните държави да посегне на използването на суровинни ресурси на територията на Полша, опитвайки се на място да дестабилизира политическата ситуация и да завземе спорна територия с помощта на инструменти от хибридна война.