Изкуство и Общество

Радев пред ООН: Трябва да се справим с корените на миграцията

За да се справи с коренните причини за продължителните военни конфликти ООН се нуждае от всеобхватен подход, който да обединява усилията на превантивната дипломация, посредничеството и изграждането на мира. Само така можем да възстановим управлението и да стабилизираме политическите, икономическите и социални условия в засегнатите от кризи държави. Това заяви днес президентът Румен Радев в първото си обръщение пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Държавният глава ръководи българската делегация за участие в 72-ата сесия на Общото събрание на ООН на тема „Стремеж към мир и достоен живот за всички на устойчива планета“.

В изказването си на форума на най-високо равнище президентът Радев подчерта, че нестихващите конфликти в много региони на света продължават да подкопават международния мир и сигурност и човешките права. „Проявите на насилие опустошават местните икономики, предизвикват мащабни движения на бежанци и мигранти и водят до разпространението на болести, глад и огромно човешко страдание“, заяви държавният глава.

„Международната миграция е глобален феномен и само чрез съвместни усилия, като Глобалния пакт по миграция, можем да осигурим балансиран подход, който да включва спазването на човешките права и международното хуманитарно право, както и ефективен контрол на границите и реадмисия“, подчерта Румен Радев. Президентът беше категоричен, че държавите имат права и отговорности да охраняват своите гран…