Изкуство и Общество

Великобритания ще гарантира правата на гражданите на ЕС

Британският премиер Тереза Мей поиска „креативно и практическо“ решение за излизането на Великобритания от ЕС, съобщи „Гардиън“.

Мей говори във Флоренция. Тя поясни, че бъдещето партньорство между ЕС и Великобритания не може да бъде като това в Европейското икономическо пространство, където стоки, хора и услуги се движат свободно. Тя отхвърли и възможността за обикновена търговска сделка от типа на тази с Канада.

Според Мей Brexit може да помогне на ЕС, тъй като така Великобритания няма да участва в решенията за интеграцията на другите страни – членки.

„Споразумението е от интерес за всички нас. Ние ще сме най-верният партньор и съюзник на ЕС, докато ние просперираме заедно. Масовата имиграция и тероризма са примери за неща, които можем да разрешим само чрез партньорство. Можем да се справим толкова по-добре“, заяви Мей.

Британският премиер обяви, че иска да задържи гражданите на ЕС във Великобритания и да гарантира техните права. Тя подчерта, че нейната страна ще работи в партньорство с ЕС, като суверенна държава, контролирана от своя народ.
Великобритания се ангажира да поддържа сигурността в Европа. Премиерът поясни, че страната ще излезе от ЕС през 2019 г. Тя обаче е готова да плаща вноските си до 2020 г.

Мей обяви, че очаква светло бъдеще за страната си. На речта присъстваха предимно италиански дипломати.