Изкуство и Общество

Наближава ли бурята? Турция изпрати още войници към Ирак

Турските въоръжени сили продължават с военните маневри близо до границата си с Ирак. След дни там ще се проведе референдум за независимост на Иракски Кюрдистан, на който Анкара остро се противопоставя.

Преди дни турската армия струпа военни и танкове близо до граничния пункт „Ибрахим Халил“ на границата между двете страни. Въоръжените сили обявиха, че ученията са част от антитерористична подготовка.

„Дейли Сабах“ съобщи, че вече е в ход „втората фаза“ на ученията. Към района бяха изпратени още военнослужещи. Военните не предоставиха повече детайли.

Лидерът на иракските кюрди Масуд Барзани заяви, че референдумът ще се проведе – въпреки съпротивата от Турция, Иран, САЩ и властите в Багдад.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара и Багдад споделят еднакво мнение относно референдума за независимост, който по думите му ще доведе до разделение в страната.

Междувременно стана ясно, че иракските кюрди, живеещи в чужбина, са започнали да гласуват за референдума за независимост по електронен път.

За дестабилизиращ ефект на референдума предупреди ООН, а САЩ заявиха, че той може да предизвика вълнения в региона и да отклони вниманието от продължаващата военна кампания срещу джихадистите от „Ислямска държава“.