България Север, Спорт

Васил Антонов: Младите ни шахматисти се представят отлично на Световното в Уругвай

От 16 до 26 септември в столицата на Уругвай Монтевидео се провежда световното първенство по шахмат за юноши и девойки. За българското участие и представянето на нашите състезатели разговаряме с члена на управителния съвет на Българската федерация по шахмат Васил Антонов.

– Г-н Антонов, колко са българските участници на световното първенство в Монтевидео?

– Нашите състезатели са Нургюл Салимова, Валентин Митев, Виктория Радева и Габриела Антова.

– Как се представят те досега?

– Във временното класиране след девети кръг Нургюл Салимова е еднолично първа, постигайки 7,5 т. Плевенската надежда Валентин Митев в група юноши до 14 години засега е седми, Виктория Радева в група девойки до 16 г. е временно втора, в същата възрастова група Габриела Антова е единадесета в междинните резултати.

– Изненада ли е за вас водачеството на Нургюл Салимова, разкажете нещо повече за нейния състезателен път?

– Нургюл е на 14 години, състезателка на ШК „Бургас 64“. Тя представя България на Световното индивидуално първенство по шахмат за девойки до 14 години. Нургюл е безспорно най-голямата надежда на българския шахмат в момента. Родена на 2 юни 2003 г. в с. Крепча, обл. Търговище, започва да мести фигурите покрай своя дядо и едва на 5 години и 9 месеца става републиканска шампионка, при това с 6 победи от 6 партии!

В 66-тото държавно индивидуално първенство по шахмат за жени, което се проведе от 26 февруари до 6 март тази година в хотел „Ростов“, гр. Плевен, едва 13-годишна тя стана най-младата шампионка на България по стандартен шахмат, изпреварвайки многократната републиканска шампионка гросмайстор Маргарита Войска.

– Вие как оценявате представянето на нашите шахматисти?

– Представянето им е отлично, нека пожелаем успех на младите надежди на българския шахмат!

Натиснете тук за да видите презентацията.

 

Материалът Васил Антонов: Младите ни шахматисти се представят отлично на Световното в Уругвай е публикуван за пръв път на BG Север – Новини на часа.