Бизнес и Политика

Индийски компании инвестират $55 млн. у нас

За реализацията на проекти в краткосрочен план индийски компании ще инвестират у нас над 55 млн. щ.д. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на българо-индийски бизнес форум в София.

На церемонията присъства и посланикът на Индия у нас Н. Пр. Пуджа Капур, заместник – председателят на Българската търговско – промишлена палата Георги Стоев, председателят на Балканско-индийската бизнес асоциация Красимир Ангелов и др.

„За нас Индия е важен икономически партньор в Азиатския регион. Показателно за потенциала и взаимния интерес е постоянният ръст на стокообмена и на българския износ. За последните десет години двустранният стокообмен се е увеличил близо 3 пъти – от 79 млн. щ.д. през 2006 г. на 215 млн. щ.д. през 2016 г.“, каза зам.-министър Манолев. Като примери за успешно реализирани проекти в страната ни бяха посочени тези на „Намдхари Сийдс“ (Namdhari Seeds) в областта на земеделието, „Елдер Фармасютикълс“ (Elder Pharmaceurticals) във фармацевтичната промишленост, „Синегранд“ (Cine Grand) в киноиндустрията и др.

„Предимствата на ИТ и аутсорсинг сектора у нас също са оценени от индийските инвеститори“, допълни Александър Манолев. От 2008 г. до сега компанията „Съдърланд Глобал Сървисиз“ (Sutherland Global Services) поетапно откри у нас четири аутсорсинг центъра. Общо 1600 служители работят в офисите на компания…