Изкуство и Общество

Напрежение за кюрдите! Турция и Ирак се обединиха

Турските и иракски въоръжени сили започнаха съвместни военни учения на фона на проведения референдум за независимост в Иракски Кюрдистан, съобщи „Дейли Сабах“.

Напрежението в региона е високо, след като Анкара остро се противопостави на възможността за независим кюрдски регион до своята граница. Негативна реакция имаше и от страна на правителството в Багдад.

Съвместните маневри на двете армии се провеждат близо до границата със Северен Ирак, разкриха от въоръжените сили на двете съседни страни.

ООН също се изказа против референдума за независимост, посочвайки, че той ще дестабилизира региона и ще отвлече вниманието от борбата срещу „Ислямска държава“, която трябва да е във фокуса на всички страни в този момент.

Въоръжените сили на Турция и Ирак разпространиха снимки от съвместните учения. На тях се вижда как войници от двете армии стоят един до друг. Самолет на иракските военновъздушни сили кацна на турска земя.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу намекна за възможен вариант на военна намеса, ако тюркменското население в Северен Ирак бъдат подложени на атаки и репресии от страна на кюрдите.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара и Багдад споделят еднакво мнение относно референдума за независимост, който по думите му ще доведе до разделение в страната.

Иракски Кюрдистан е автономна област в състава на Ирак, която е с преобладаващо кюрдско население. Управлява се о…