Изкуство и Общество

Руски самолети стреляха с крилати ракети

Руски стратегически бомбардировачи Ту-95 нанесоха удари по терористични цели в Сирия с крилати ракети, съобщи ТАСС, позовавайки се на информация на министерството на отбраната.

Руските въоръжени сили са поразили командни центрове, както и складове за боеприпаси и оръжия, става ясно от разпространената информация. Офанзивата е извършена с ракети Х-101.

Бомбардировачите са излетели от авиобаза в Саратовска област и са прелетели над Иран и Ирак, преди да нанесат удари по терористични групировки.

Министерството на отбраната посочи, че са атакувани позиции на джихадистката групировка „Ислямска държава“ и фронта „Нусра“, действащи на сирийска земя.

Руската армия посочи, че крилатите ракети Х-101 са способни да поразят цели на разстояние от 4500 километра. Освен това те могат да бъдат използвани и за ядрени бойни глави.

Руските въоръжени сили се включиха в сирийския конфликт по искане на режима на Башар Асад. Гражданската война в страната започна през 2011 година. От началото й до днес милиони бяха убити или ранени, а огромна част от населението напусна домовете си.