Изкуство и Общество

Предизборната тактика на Навални разтревожи Кремъл

Кампанията на руския опозиционер Алексей Навални в руската провинция преди президентските избори напролет граничи с гражданско неподчинение, пише в. „Независимая газета“. По думите на Леонид Волков, шеф на щаба на Навални, местните власти в Русия най-често отказват да му разрешат заявени митинги, без да предлагат алтернативи.

Навални стана известен с разследвания за корупция сред високопоставени представители на руските власти и близки до Кремъл олигарси. Той обяви, че ще се кандидатира за президент, но съдебна присъда за финансови злоупотреби, която според него е политически мотивирана, му забранява да се яви на избори.

Волков разказва, че юристи на опозиционера обжалват незаконните откази по съдебен ред и вече са спечелили ред такива дела. От 120 заявени митинги тази седмица са получени откази за 75, в 16 града кметствата са наложили друго време и дата, от 19 града няма отговор, а 5 предлагат неподходящ терен.

Щабът на Навални ще спазва закона и ще провежда само разрешени акции, „но знаем да четем закона и ако властите не са отговорили навреме, не са предложили алтернативен терен или не са го направили според закона, такава акция се смята за съгласувана. Тази позиция съвпада с позицията на Върховния и на Конституционния съд“ на Русия, казва Волков.

Тактиката на Навални тревожи не само местните власти, но и федералния център, посочва той. Опозиционерът говори с хората на разбираем език, апелира към мнозинството и…