Бизнес и Политика

Природният газ поевтинява

Природният газ окончателно поевтинява със 7,29%. Това реши КЕВР на закрито заседание. Новата цена влиза в сила от 1 октомври. Това означава, че ще се плащат 27 лв. по-малко за 1000 куб. м.

Парното и топлата вода обаче няма да поевтиняват поне до началото на 2018 г. При битовите потребители на синьо гориво цената ще падне с 5%.

„Цената на суровия петрол се повиши през последните 20 дни и в момента е в порядъка на 57 долара за барел. Това е значително повече от цената от около 50 долара, каквато беше преди няколко месеца. Това е свързано с природните катаклизми, които доведоха до проблеми в Мексиканския залив. Има напрежение и около проведения референдум в северната част на Ирак и заплахата, че ще се спре износа на иракски газ и петрол. Не мога да се ангажирам с категорична прогноза, но се надявам че ще има балансирано движение на цените, а не сериозно повишение. За момента няма основание българските потребители на топлинна енергия да се плашат, че ще трябва да плащат повече“, коментира Иванов.