Бизнес и Политика

Узрели ли сме за криптовалутите? (Част II)

Балон ли е биткойнът? В момента пазара на виртуални пари много прилича на 98-та година, когато всеки втори знаеше, че интернет е следващото „Голямо нещо”. Малко след това дойде моментът, в който проектите трябваше да покажат, че имат бизнес модел.

Тогава се спука т.нар. „Дот Ком балон“ и маса проекти фалираха, много хора загубиха парите си, но… интернет остана, а добрите проекти в момента са едни от най-печелившите световни компании. И всеки следващ проект ставаше по-печеливш от наученото и и все по глобален. Говоря за Yahoo, Google, YouTube, Facebook и т.н. Има ли някой на този свят, който да мисли, че създателите им сега съжаляват за своите „интернет проекти“?

Ще припомня и за луковиците от лалета, за които сме писали преди време – съвсем скоро след старта на търгуването им в далечната 1637 г., цените „хвръкнали” на горе, догонвайки едва ли не цената на златото. Трендът е подхванат от спекуланти, които искат да препродадат голям брой луковици, но скоро след това цените започнали да падат стремглаво в следствие от пренасищане на пазара, липса на мощности за складиране и загуба на доверие в тази инвестиция. Паниката била повсеместна, оставяйки много семейства в пълна финансова разруха. Смята се, че това е бил първия финансов балон в новата ни история. Защо ли мисля, че сега вълнението около Биткойните надминава манията по холандските луковици.

Бих казал, че технологиите от 1637…