Изкуство и Общество

Човек на Тръмп сътвори страшен гаф в Израел

Посланикът на САЩ в Израел отново разгневи палестинците, като омаловажи драстично мащабите на израелската окупация на Западния бряг, предаде Reuters.

Това е вторият път за по-малко от месец, когато Дейвид Фридман ядосва палестинските лидери.
Израел окупира „само 2 процента от Западния бряг“, казва той в интервю, чийто пълен текст бе публикуван днес от израелския информационен сайт Уала.

„Израел е международно признат като силата, която окупира 100 процента от Палестина, включително Източен Ерусалим и околностите му“, реагира в социалните мрежи вторият по значение човек в ръководството на Организацията за освобождение на Палестина Саеб Еракат.

Изказването на Фридман „не само е погрешно, а е в противоречие с международното право, резолюциите на ООН и историческата позиция на САЩ“, заяви Еракат. Той обвини Фридман, че „утвърждава политиката на окупация и анексия на израелското правителство“.

Друг лидер на ООП, Ханан Ашрауи, заяви, че Фридман „е напълно откъснат от действителността“, и настоя в изявление администрацията на САЩ „да му потърси сметка за морално отблъскващото му поведение“.

Фридман е бил адвокат на Доналд Тръмп, който впоследствие го номинира за посланик на САЩ в Израел. По-рано този месец той вече възмути палестинците, говорейки в израелския печат за „така наречената окупация“ на палестинските територии.

Т…