Изкуство и Общество

Игра на заложници между Турция и САЩ

Държавният департамент на САЩ обяви, че дори не обмисля възможността да предаде на Турция проповедника Фетхуллах Гюлен в замяна на американеца Андрю Брюнсън.

През последните дни се появи информация, че президентът Реджеп Ердоган ще предложи на Вашингтон размяна на двамата. Проповедникът е в турски затвор от октомври 2016 година.

Гюлен, от своя страна, е свободен и живее в Пенсилвания. След опита за военен преврат в Турция той беше посочен за организатор на пуча – нещо, което категорично отрича. Турските власти поискаха екстрадицията му, но до този момент не са предоставили достатъчно убедителни доказателства за вината му на американските правосъдни власти.

Говорител на Държавния департамент на САЩ заяви, че „не може да си представи“ подобна размяна да бъде осъществена, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Ердоган заяви преди дни, че Анкара е дала „всички необходими документи“ на Вашингтон за екстрадицията на Гюлен. Неговите последователи от организацията „Фето“ бяха подложени на жестоки репресии след опита за военен метеж.