Изкуство и Общество

Меркел може и да не стане канцлер?

На изборите в неделя Ангела Меркел претърпя съкрушителна загуба. Тази новина обаче сякаш все още не се е разпространила. Дори напротив. В нощта след изборите младите християндемократи от младежката организация на партията тържествуваха така френетично, че човек неизбежно се питаше: на каква дрога са тези хора? Да не пропускаме и стоицизма на самата Меркел, която заяви пред медиите, че просто не виждала какво би могла да направи по различен начин.

За този разкрасен образ на действителността навярно допринесоха и изобилните поздравления към Меркел от Жан-Клод Юнкер и Еманюел Макрон. Които всъщност трябва да знаят, че в неделя германците – според конституцията си – избраха нов парламент, а не нов канцлер.

Лош късмет за Меркел!

Ако иска да остане това, което беше през последните 12 години, Ангела Меркел трябва да сглоби една четворна коалиция, състояща се от ХДС, ХСС, зелените и либералите – защото, както е известно, социалдемократите излязоха от играта. А такава четворна коалиция в сегашната ситуация звучи малко като квадратурата на кръга. Ако „Алтернатива за Германия“ не се самоизяде (излизането на лидерката Фрауке Петри от партията е малък предвкус), четворната коалиция ще се окаже забележителна програма за насърчаване на ръста на десните популисти до следващите избори за Бундестаг.

Дотам обаче няма да се стигне – благодарение и на баварския ХСС. Защото в неделя тази партия претърпя дори по-тежка загуба, отколкот…