Изкуство и Общество

Руски хакер: Работя за партията на Путин

Руски хакер, арестуван в Испания по американска заповед за арест, каза, че е работил за партията на президента Владимир Путин „Единна Русия“. Пьотр Левашов заяви още, че се страхува, че ако бъде екстрадиран в САЩ, ще бъде измъчван и убит, съобщава Reuters.

Левашов беше арестуван по време на почивка в Барселона през април. Американски прокурори го обвиняват в хакерски престъпления. Те казват, че той е ръководел мрежа от десетки хиляди заразени компютри, използвани от киберпирати. Американските прокурори искат присъда от 52 години затвор за Левашов. Той твърди, че е невинен и не иска да бъде екстрадиран от Испания.

Вчера в съд в Мадрид, където се разглежда искането за екстрадиция, Левашов каза, че е работил за „Единна Русия“ през последните 10 години. Той разказа, че е събирал различни информации за опозиционните партии и ги е предавал на необходимите хора в необходимото време.

Левашов не навлезе в повече подробности за работата си за партията. Той обаче каза, че е бил офицер в руската армия с достъп до класифицирана информация. Засега не става ясно дали Левашов е действащ офицер или е резервист, изпълнил задължителната си военна служба.

„Американците искат да получат информация от военно естество или за „Единна Русия. Аз ще бъдат измъчван. До една година или ще ме убият, или аз ще се самоубия“, каза още Левашов.