Изкуство и Общество

Aтина: Готови сме за преговори за Кипър

Гърция и Кипър са готови за продължаване на преговорите под егидата на ООН за повторно обединение на островната държава. Това се казва в изявление на гръцкия президент Прокопис Павлопулос по случай националния празник на Република Кипър, съобщават медиите в южната ни съседка.

В него държавният глава изказва мнение, че през юли не е било постигнато решение на проблема на състоялата се в Швейцария международна конференция за Кипър, която приключи без споразумение.

Павлопулос отбелязва, че „Гърция никога не е приемала като свършен факт последиците от турското нашествие и окупация на Кипър“. Президентът подчертава, че зачитането на независимостта и суверенитета на Република Кипър са крайъгълен камък и върховен приоритет на външната политика на Гърция“.

Гръцкият държавен ръководител смята, че на преговорите за острова участието на ЕС трябва да бъде съществено и ефикасно. По думите му целта е да се постигне повторно обединение на Кипър в рамките на една държава, напълно суверенна, независима и териториално цяла, без чужди окупационни войски и без анахронични права за намеса на трети държави.