Изкуство и Общество

Навални отново в затвора (СНИМКИ)

Руският опозиционен лидер Алексей Навални беше осъден на 20 дни затвор заради призив за неразрешени протести срещу Кремъл, предаде ТАСС.

Това ще преустанови временно кампанията му за президентските избори догодина.

„Присъдата ми е подарък за рождения ден на Путин“, каза Навални, визирайки президента, който празнува 65 години в събота.

Навални беше задържан в петък в продължение на няколко часа в момент, в който се готвеше да отиде на протест в Нижни Новгород – на 400 километра източно от столицата Москва. През уикенда той присъства на срещи с симпатизанти в Оренбург в Сибир и в Архангелск.

Последната присъда на Навални датира от юни. Тя беше за 25 дни затвор за организиране на протест на 12 юни, забранен от властите, но накарал много младежи да излязат по улиците на градове в Русия и приключил със стотици арести. Преди това Навални беше осъден на още 15 дни затвор заради протест от 26 март, също белязан от стотици арести.

През февруари Навални беше осъден за отклоняване на финансови средства. Централната избирателна комисия обяви през юни, че заради нея той не може да се кандидатира за президентските избори.

Навални се е обявил за кандидат за вота, който ще се проведе през март догодина.