Изкуство и Общество

Русия сее разруха. Фронтът „Нусра“ се превърна в мишена

Руските въоръжени сили ликвидираха 12 командири на терористичната организация „Джабхат ан Нусра“ в Сирия, съобщи ТАСС, позовавайки се на информация на министерството на отбраната.

Руското разузнаване е получило информация, че се провежда среща на командири на терористичната организация. Въоръжените сили са взели решение да извършат въздушни удари.

Самолети Су-34 и Су-35 са нанесли удари по терористите. 12 командири на фронта „Нусра“ са ликвидирани, а лидерът на организацията е в тежко състояние, посочиха руските сили.

Главатарят на „Нусра“ Абу Мохамед ал Джулани е пострадал тежко при нападението по въздух. Загубил е едната си ръка и е в тежко състояние, смятат руските военни, позовавайки се на свои източници.

От руското министерство на отбраната посочиха, че събирането на разузнавателна информация за въпросната среща на фронта е продължило дълго време и по много канали.

Няколко години фронтът „Нусра“ беше близък до „Ал Кайда“. През миналата година лидерите на терористичната групировка обявиха, че ще търсят контакти с други ислямистки организации, сражаващи се на територията на Сирия.

Руските военновъздушни сили са активни в сирийския конфликт, нанасяйки въздушни удари. Руската бойна авиация се включи в ударите по искане на режима на Башар Асад. Гражданската война в Сирия започна през 2011 година.